ثبت واقعه طلاق

خدیجه شکری
مشاور: خدیجه شکری
منا ابوفاضلی ناظر علمی: منا ابوفاضلی

درخواست طلاق

الف ) طلاق به درخواست زن : براساس قانون در مواردی زن می تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند. این موارد به شرح ذیل می باشد:

1. با استناد به ماده "1129" قانون مدنی "در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجراء حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه زن میتواند برای طلاق به حاکم مرجوع کند و حاکم شوهر او را اجبار به طلاق می نماید." بدین ترتیب هرگاه دادگاه حکم به انفاق به سود زن صادر کند ( یعنی مرد را به پرداخت نفقه محکوم کند ) و مرداز دادن حق نفقه حتی با وجود رای صادره از سوی دادگاه خودداری نماید، زن میتواند حکم طلاق خود را از دادگاه خواستار شود و دادگاه شوهر را مجبور به طلاق خواهد کرد و اگر شوهر حکم دادگاه را اجرا نکند قاضی یا نماینده آن به جای شوهر اقدام به طلاق خواهند کرد .

2. براساس ماده 1130 قانون مدنی در صورت عسر و حرج زوجه وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق نماید. عسر و حرج : هرگاه زن در زندگی زناشویی با مشقت و مشکلات و زیان های فراوانی رو به رو شود میتواند به منظور جلوگیری از زیان و مشکلات بیشتر در دادگاه در خواست طلاق کند که البته تشخیص این عسر و حرج با قاضی بر مبنای رای صادره مجکع تشخیص مصلحت نظام در این زمینه عمل میکند . طبق تبصره ماده 1130 موارد زیر جزء عسر و حرج محسوب شده است :

1- ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه 2- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. در صورتی که زوج به تعهد خود عمل ننمایند و یا پس از ترک مجددا به مصرف موارد مذکور روی آورد ، بنا به درخواست زوجه طلاق انجام خواهد شد .3- محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر 4- ضرب و شتم یا هرگونه سوء رفتار مستمر روج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.5- ابتلاء زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. قابل ذکر است موارد فوق جنبه حصری ندارد (یعنی منظور از عسر و حرج فقط موارد مذکور نمی باشد و فقط محدود به موارد بالا نمی باشد) بلکه جنبه تمثیلی دارند ( یعنی در صورت تشخیص قاضی میتواند در موارد دیگری نیز حکم عسر و حرج صادر کند ) 

3. غیبت شوهر بیش از چهار سال با درخواست طلاق زن به دادگاه : براساس ماده "1029" قانون مدنی هرگاه شخصی چهار سال تمام غایب مفقود الاثر باشد زن او می تواند تقاضای طلاق کند. ؛ دادگاه باید در سه نوبت هر کدام با فاصله زمانی یک ماه در روزنامه های کثیر الا انتشار یا روزنامه های محلی آگهی کند و از اشخاصی که ممکن است از شخص اطلاع داشته باشند دعوت نماید تا به دادگاه مراجعه کنند و اطلاعات خود را در اختیار دادگاه قرار دهند و اگر اطلاعی از شخص دریافت نشد دادگاه بعد از گذشت یک سال از تاریخ اولین انتشار روزنامه می تواند حکم طلاق را صادر کند . برابر این برای صدور حکم طلاق زن در مورد غایب مفقودالاثر ( غایب مفقودالاثر  با استناد به ماده  "1011"  قانون مدنی کسی است که از غیبت او مدت بالنسبه مدیدی گذشته و از او به هیچ وجه خبری نباشد.) حداقل باید پنج سال از غیبت شوهر گذشته باشد. در صورت صدور حکم طلاق زن باید عده وفات (عده : به استناد ماده "1150" قانون مدنی عبارت است از مدتی که تا انقضای آن زنی که عقد نکاح او  منحل شده است نمی تواند شوهر دیگر اختیار کند"  مدت عده وفات چهار ماه و ده روز میباشد و اگر مرد  در مدت زمان عده باز گردد می تواند با استناد به ماده "1030" "قانون مدنی از حق خود در رجوع استفاده کرده و طلاق را بی اثر کند اما اگر بعد از پایان زمان عده بازگردد دیگر حقی در رجوع نخواهد داشت. ماده 1030: "اگر شخص غایب پس از وقوع طلاق و قبل از انقضای مدت عده مراجعت نمایند نسبت به طلاق حق رجوع دارد ولی بعد از انقضا مدت مزبور حق رجوع ندارد" 

4. وکالت زن در طلاق به معنای دادن وکالت به زن از سوی شوهر در خصوص طلاق می باشد یعنی زن هر وقت اراده کرد می تواند خود را مطلقه نماید .

ب )  طلاق به درخواست مرد : با استناد به ماده "1133" قانون مدنی عنوان کرده است " مرد میتواند هر وقت بخواهد زن خود را طلاق دهد " البته برای جلوگیری از سوء استفاده مرد در این خصوص در صورت درخواست مرد برای طلاق دادگاه زوجین را به داوری ارجاع می دهد و سعی در اصلاح زوجین می کند و اگر اصلاح حاصل نشد گواهی عدم سازش صادر می شود. و دفترخانه ازدواج وطلاق صیغه طلاق را جاری و اقدام به ثبت آن می کند. اگرمردی بدون اجازه دادگاه اقدام به طلاق کند عمل وی در حکم جرم محسوب شده و مطابق قانون، مجازات خواهد شد. 

ج)  طلاق به درخواست زوجین : در واقع طلاق بر اساس توافق زوجین واقع شده و مبنا و انگیزه طلاق خواست زن و مرد می باشد. با استناد به ماده "۸" قانون حمایت خانواده توافق زوجین برای طلاق یکی از مصادیق صدور گواهی عدم امکان سازش از سوی دادگاه میباشد.( کتاب حقوق خانواده دکتر کاتوزیان و کتاب حقوق خانواده دکتر صفایی و کتاب اشخاص و محجورین دکتر صفایی و کتاب بررسی فقهی حقوق خانواده نکاح و انحلال آن محقق داماد)

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص درخواست طلاق به دیاگرام های طلاق به درخواست زوجه، طلاق به درخواست زوج و طلاق توافقی رجوع نمایید.

 

کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، ‏هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود.‏ و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .