پیگیری برداشت غیر مجاز از حساب

موسسه حقوقی دانش محور تاراز
مشاور: موسسه حقوقی دانش محور تاراز
دانش محور تاراز دانش محور تاراز ناظر علمی: دانش محور تاراز دانش محور تاراز

برداشت غیر مجاز از حساب چگونه اتفاق می افتد

ابتدایی ترین سوالی که ممکن است به ذهن برسد، این است که برداشت غیر مجاز از حساب چگونه اتفاق می افتد.برداشت غیر مجاز وجه یا پول از حساب به معنای آن است که شخصی بدون اینکه اجازه برداشت کردن وجهی از حساب بانکی ما را داشته باشد، اقدام به ارتکاب جرایمی در این حوزه نموده و از حساب پول یا وجهی را به صورت غیر مجاز برداشت کرده باشد و فرقی نمی کند که نحوه افتتاح حساب زیان دیده در بانک، به صورت نحوه افتتاح حساب غیرحضوری در بانک بوده یا به صورت افتتاح حساب حضوری.  

در خصوص قید " غیر مجاز بودن برداشت وجه " می توان گفت که به عنوان مثال، اگر بنا به دلایلی ما بدهکار دیگری باشیم و وی حکم دادگاه را بابت برداشت مبلغ بدهی از حساب بانکی ما گرفته باشد و حساب بانکی ما را توقیف کرده باشد، در این صورت ممکن است برداشت مبلغ بدهی از حساب اتفاق افتاده باشد ؛ اما این برداشت غیر مجاز نبوده و طبعا قابل پیگیری حقوقی نیز نخواهد بود.

نحوه پیگیری و اقداماتی که پس از برداشت غیر مجاز از حساب بانکی انجام می دهیم ، بستگی به این دارد که برداشت غیر مجاز از حساب بانکی چطور اتفاق افتاده است.به طور کلی، برداشت غیر مجاز پول از حساب بانکی ممکن است با استفاده از یکی از راهکارهای مجرمانه ذیل بوده باشد :

سرقت اینترنتی از حساب بانکی دیگری

در خصوص این جرم، باید گفت که گاهی اشخاص مجرم، با در اختیار گرفتن مشخصات شماره کارت بانکی مالباختگان و با استفاده از اینترنت، اقدام به برداشتن یا ربودن اموال دیگران نموده و از این طریق مال و منفعتی برای خود کسب می کنند.در قانون جرایم رایانه ای، به بحث سرقت یا برداشت پول از حساب دیگران و در نتیجه، برداشت وجه به صورت غیر مجاز از حساب بانکی آنها پرداخته و برای آن مجازات پیش بینی شده است.

بر اساس ماده 13 این قانون « هر كس به طور غیر مجاز از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی با ارتكاب اعمالی از قبیل وارد كردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف كردن داده ها یا مختل كردن سامانه، وجه یا مـال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل كند، علاوه بر رد مال به صاحب آن، به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (20.000.000) ریال تا یكصد میلیون (100.000.000) ریال یا هر دو مجازات محكوم خواهد شد » .

کلاهبرداری اینترنتی از حساب بانکی دیگری

علاوه بر سرقت اینترنتی و برداشت غیر مجاز وجه یا پول، ممکن است که با استفاده از اینترنت، شخصی مورد کلاهبرداری قرار گرفته باشد و در نتیجه، از حساب شخص پول برداشت شده باشد.یعنی با استفاده از ابزارهای متقلبانه و فریفته شدن مالباخته، مجرم توانسته باشد مال یا وجهی را از حساب وی برداشت نماید که مجازات کلاهبرداری اینترنتی را نیز می توان همان مجازاتی دانست که در ماده 13 قانون جرایم رایانه ای، برای سرقت اینترنتی از حساب بانکی دیگران مقرر شده است.

البته باید به این نکته توجه داشت که برداشت غیر مجاز از حساب بانکی دیگران، فقط با استفاده از ابزارهای الکترونیکی یا اینترنتی انجام نمی شود؛ بلکه در مواردی هم ممکن است که شخص مجرم، با در اختیار گرفتن رمز کارت مالباخته، یا دزدیدن کارتی که رمز بر روی آن درج شده است، اقدام به برداشت غیر مجاز وجه از حساب بانکی دیگران نماید که این برداشت غیر مجاز هم نوعی سرقت تعزیری است که مجازات آن در قانون مشخص شده است.

همچنین، برداشت غیر مجاز از حساب بانکی دیگری ممکن است به صورت کلاهبرداری و اعمال عملیات متقلبانه در جهت فریفتن افراد صورت گرفته باشد که این مورد نیز مشمول مجازات جرم کلاهبرداری ساده ( غیر اینترنتی ) می باشد.

فیشینگ

علاوه بر سرقت و کلاهبرداری اینترنتی، ارتکاب جرم فیشینگ نیز ممکن است که سبب برداشت غیر مجاز وجه از حساب بانکی دیگران شده باشد. فیشینگ به این معناست که شخصی درگاه های پرداخت جعلی مشابه درگاه های اصلی درست می کند و یا برنامه ها و سایت های تقلبی می سازد تا وقتی شخصی اطلاعات کارت بانکی خود را در آن وارد کرد، با دزدیدن آن اطلاعات، بتواند از کارت شخص پول برداشت کند ؛ لذا همانطور که مشاهده می شود جرم فیشینگ نوعی کلاهبرداری رایانه ای است.

در صورتی که به پاسخ خود دست نیافتید پرسش خود را مطرح کنید
چنانچه وکیل تخصصی در این حوزه هستید خودتان را کنار این مشاوره معرفی کنید ورود / ثبت نام

کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، ‏هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود.‏ و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .