ضم امین

نرگس علیشاهی
مشاور: نرگس علیشاهی
منا ابوفاضلی ناظر علمی: منا ابوفاضلی

اشخاص صلاحیتدار برای درخواست تعیین امین و دادگاه صالح به رسیدگی

تعيين امين براى جنين در دادگاه شهرستانى به عمل‌ مى‌آيد كه مادر جنين در حوزۀ آن دادگاه اقامت دارد.( ماده 105 قانون امور حسبی)

در مورد جنین دادستان و اقربای جنین می توانند از دادگاه درخواست تعیین امین کنند.(ماده 107 قانون امورحسبی)

مادر جنین در صورت داشتن صلاحیت بر دیگران مقدم است و در صورت عدم صلاحیت یا عدم قبول او اقربای نسبی و سببی جنین بر‌ دیگران مقدم خواهند بود.( ماده 109 قانون امور حسبی) در غیر مورد جنین، پدر و جد و مادر و اولاد و زن و شوهر کسی که امین برای اداره اموال او معین می‌شود با داشتن صلاحیت به ترتیب‌ مذکور بر دیگران تقدم دارند و در صورت نبودن اشخاص مذکور سایر اقربا بر دیگران مقدم هستند.(ماده 110 قانون امورحسبی)

تعیین امین براى كسى كه عاجز از ادارۀ اموال خود است دادگاه شهرستانى كه شخص عاجز در حوزۀ آن اقامت دارد می باشد.( ماده 105 قانون امور حسبی)

 در ساير مواردى كه احتياج به تعيين امين پيدا ميشود دادگاه شهرستانى صالح است كه در حوزۀ آن دادگاه احتياج به تعيين امين حاصل شده است. ( ماده 105 قانون امور حسبی)

در مورد مصارف عمومی دادستان و هر ذینفعی می تواند از دادگاه درخواست تعیین امین کند. ( ماده 105 قانون امور حسبی)

در خصوص غایب مفقودالاثر دادستان از جهت حفظ نظم عمومی و حفظ حقوق شهروندان، با وجودی که نفع شخصی در خواسته ندارد می تواند از جهت نفع جامعه خواهان نصب امین شود. افراد ذی نفع نیز جهت حفظ منافع شخصی خود می توانند درخواست نصب امین نمایند. (حقوق مدنی اشخاص و حمایتهای حقوقی، دکتر علیرضا باریکلو،  1398، ص 101)

در مورد اینکه مفهوم ذی نفع چه اشخاصی را شامل می شود می توان گفت به طور کلی هرکسی که حق مالی بر اموال غایب داشته یا در آینده نسبت به آن اعم از حالت زندگی و یا مرگ غایب حقی پیدا نماید، ذی نفع محسوب می شود و حق درخواست نصب امین را خواهد داشت. بنابراین طلبکاران، افراد واجب النفقه، وراث و موصی لهم( کسی که وصیت به نفع او شده) ذی نفع نصب امین محسوب می شوند. (حقوق مدنی اشخاص و حمایتهای حقوقی، دکتر علیرضا باریکلو، 1398، ص 101)

امور راجع به غایب مفقودالاثر با دادگاه شهرستان محلی است که آخرین اقامتگاه غایب در آن محل بوده است. درصورتیکه اقامتگاه غایب در خارج از ایران باشد دادگاهی صالح است که آخرین محل سکونت غایب در حوزه آن دادگاه بوده و هرگاه در ایران اقامتگاه یا محل سکنی نداشته یا اقامتگاه یا محل سکنای او معلوم نباشد دادگاهی صالح است که ورثه غایب در آن محل اقامت یا سکنی دارند. و اگر ورثه غایب در ایران معلوم نباشد دادگاهی صالح است که غایب در آنجا مال دارد.

کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، ‏هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود.‏ و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .