برای ارائه دادخواست مطالبه خسارت خود ابتدائاً می بایست به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نمود.
قبل از هر اقدامی جهت عدم مراجعه مکرر به دستگاه های قضایی و سهولت در آگاهی از روند جریان رسیدگی و برای دریافت و ابلاغ اوراق مربوطه لازم است در سامانه ثبت ثنا، ثبت نام انجام شود.
خواهان و خوانده دعوای رفع حجر:
به طور کلی دادخواست حکم رفع حجر از طرف کسی که ادعای خروج از حجر را دارد و به طرفیت دادستان، قیم یا ولی قهری است و به دادگاهی که صلاحیت رسیدگی دارد ارائه می شود. خواهان یا همان کسی که مدعی خروج از حجر است باید تمامی مدارک و دلایلی که به خروج از حجر مربوط است و در واقع ثابت کننده سلامت وضعیت عقلانی و روحی او است را به دادگاه صالح بدهد. این دلایل و مدارک امکان دارد شامل نظریه پزشک متخصص باشد. دادگاه هم به هنگام رسیدگی به این دادخواست، نظر کارشناس پزشکی قانونی را کسب می کند. اگر برای دادگاه خروج خواهان از حجر محرز شود، حکم به رفع حجر می دهد. که البته این حکم نیز قابلیت اعتراض دارد. مراحل اداری تنظیم دادخواست: در اکثر شهرها به بستر خدمات الکترونیک و اینترنتی قوه قضایه دسترسی وجود دارد. به همین دلیل به ندرت پیش می آید که محاکم قضایی دادخواست ها را به صورت دستی و غیر رسمی بپذیرند. بنابراین افرادی که قصد طرح دعوی در محاکم قضایی دارند باید به سامانه خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و یا با مراجعه کردن به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و پرداختن هزینه معین شده در رابطه با تنظیم و تکمیل دادخواست، روند طرح دعوی حقوقی خود را در محاکم قضایی آغاز نمایند.
نکته: البته اگر در شهرستان کوچکی که هنوز دسترسی به خدمات الکترونیکی وجود ندارد، امکان پذیرش دادخواست به صورت دستی توسط دادگاه ها وجود دارد.
مدارک و منضمات مورد نیاز جهت طرح دعوای رفع حجر:
1- تصویر مصدق دادنامه مربوط به صدور حکم حجر
2- تصویر مصدق نظریه پزشک قانونی
3- به همراه داشتن کارت ملی و ارائه سایر مستنداتی که اثبات کننده ادعاست همچنین می توانید از دادگاه تقاضای استعلام نظر پزشکی قانونی، تحقیقات و معاینه محل، اخذ نظر کارشناس، استماع شهادت شهود و مطلعین را نیز در خواست نمایید.( شاهد کسی است که امر مورد ادعا را دیده است و مطلع کسی است که از امر مورد ادعا اطلاع دارد. در صورت معرفی شهود و مطلعین اسامی آنان را به طور دقیق یادداشت و در صورت لزوم ، شهود خود را برای ادای شهادت حاضر نمایید.)
در قسمت تعیین خواسته و بهای آن ( خواستۀ خود را در یک الی سه خط دقیقا قید بفرمایید. از زیاده گویی خودداری بفرمایید. خواسته شما در این مورد، درخواست صدور حکم رشد و یا رفع حجر است. )
هنگام نوشتن دادخواست، در متن اصلی باید نکات زیر را رعایت کنید:
در قسمت شرح خواسته، خواسته خود را به طور کامل و دقیق شرح داده و تقاضای خود از دادگاه را مطرح نمایید.
کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود. و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .