سند نمود عینی و ملموس یک رابطه حقوقی بین اشخاص و اموال می باشد. به عبارت دیگر رابطه واقعی موجود بین یک شخص با مال او توسط سند احراز میشود. سند جعلی فاقد اصالت است چرا که نشان دهنده رابطه مالکیتی می باشد که در عالم اعتبار وجود ندارد. جعل شامل دو دسته است:
1-جعل مادی: جعل مادی عبارت است از جعل شکل و صورت سند رسمی و یا امضاء یکی از طرفین. مثلا شخصی نوع و شکل یک سند رسمی را که از اداره ثبت اسناد و املاک صادر شده است را جعل کند.
جعل معنوی: به معنی جعل مفاد سند است، در این حالت شکل و قالب سند رسمی از جعل محفوظ است اما مطالب ذکر شده در سند فاقد اعتبار بوده و منطبق با واقعیت نیست. جعل معنوی اسناد معمولا توسط مامورین رسمی یا دفتر خانه های ثبت اسناد رسمی محقق می شود( مثلا یک دفتر خانه اسناد رسمی که موظف است سند انتقال مربو به یک ملک را تنظیم کرده و 3دانگ ملک را به شخص خریدار منتقل کند، تخطی کرده و 4 دانگ یا 2 دانگ ملک را به شخص خریدار منتقل می کند.)
البته به دلیل اینکه جعل اسناد منجر به مخدوش کردن آسایش عمومی در جامعه می گردد و موجب بی اعتمادی مردم نسبت به سازمان ها، ارکان و نهاد های دولتی می شود و این امر در نهایت موجبات اخلال در زندگی مردم را فراهم می کندکه توسط قانون گذار جرم انگاری شده است.
شخصی که به واسطه سند جعلی متضرر شده و یا با وجود سند جعلی ضرر قریب الوقوع و قطعی دامن گیر او می شود باید اعلام بطلان سند رسمی جعلی را از دادگاه درخواست کند.
لازم به ذکر است از آنجا که صدور و تنظیم اسناد رسمی به واسطه سازمان ثبت اسناد و املاک و یا مامورین رسمی می باشد درخواست اعلام بطلان سند جعلی باید از مراجع قضایی به عمل آید.
کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود. و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .