مستند قانونی شکایت از پزشک
در قانون مجازات اسلامی در مواد ۴۹۵ و ۴۹۶ به موضوع تخلفات و جرایم پزشکی پرداخته شده است. در ماده ۴۹۵ تلف یا صدمه بدنی به بیمار را بیان می کند. در چنین مواردی پزشک باید ثابت کند که عمل وی مطابق مقررات پزشکی و موازین فنی انجام گرفته است.
دریافت برائت از بیمار قبل از انجام اقدامات پزشکی یکی از روش هایی است که پزشکان برای مصون ماندن از عواقب عمل انجام می دهند. در صورتی که پزشک ثابت کند هیچ گونه قصور و تقصیری صورت نگرفته نیاز به دریافت برائت از بیمار نمی باشد.
در ماده ۴۹۶ به موضوع فعل پزشک به صورت واسطه پرداخته شده است. اگر از این طریق آسیبی به بیمار وارد شود می توان با شکایت از پزشک عمل وی را مورد تعقیب قضایی قرار داد.
در صورتی که پزشک دستوراتی به بیمار یا پرستار دهد که به بیمار آسیب بزند پزشک مسئولیت کیفری خواهد داشت. چنانچه بیمار یا پرستار بداند که انجام دستور پزشک برای شخص ضرر دارد ضمانتی متوجه پزشک نخواهد بود.
محل رسیدگی به جرائم پزشکی: در استان تهران شعبه اصلی دادسرای جرایم پزشکی تشکیل شده است. در برخی از کلان شهرها سایر شعب فعال می باشد. در صورتی که افراد شکایت از پزشک را در این دادسرا مطرح نمایند، کمیسیون پزشکی موضوع را بررسی خواهد کرد. اگر پزشک متخلف شناخته شود با صدور قرار کیفرخواست موضوع به دادگاه عمومی ارجاع داده می شود. (وکلای دادگستر پاسارگاد)
مراحل شکایت کیفری از پزشک
برای طرح شکایت از پزشک افراد ابتدا باید در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی شکایت خود را به ثبت برسانند. پس از آن پرونده به شعبه مربوطه ارجاع داده می شود. افراد باید در دادسرا حضور پیدا کرده و توضیحات لازم درباره پرونده را ارائه نمایند.
شکایت از کادر درمان مشمول مرور زمان نخواهد شد و افراد آسیب دیده در هر زمانی می توانند شکایت خود را مطرح نمایند. همچنین مهاجرت پزشک به خارج از کشور مانع پیگیری پرونده نخواهد بود.
در مرحله بعد نزد قاضی تحقیقات حاضر میشوید و توضیحات خودتان را ارائه میدهید.
قاضی کلیه مدارک مربوط را از مرکز درمانی مربوطه درخواست میکند. بهتر است درخواست مربوطه را خودتان به مرکز درمانی ببرید تا کار سریعتر پیش برود.
بعد از تهیه کیفرخواست وقت رسیدگی در دادگاه تعیین می شود. مقام قضایی از طرفین دعوی می خواهد که خواسته خود را مطرح یا از خود دفاع نمایند. پس از آن با تکیه بر محتویات پرونده حکم مقتضی صادر خواهد شد.
امکان دارد پرونده شما برای اجرای دستورات به کلانتری برود که در آنصورت:
به پزشک یا بیمارستان دستور داده میشود که اگر پرونده ناقص است آن را تکمیل کند.
اگر لازم باشد از شاهدانی که احتمالا در ماجرا حضور داشته اند توضیح خواسته میشود.
از شخص یا اشخاصی که شما از آنها شکایت کرده اید توضیح خواسته میشود.
شما یا همان بیمار به پزشکی قانونی میروید تا مشخص شود که که آسیب وارده چقدر است.
پرونده به کمسیون پزشکی فرستاده میشود و کمسیون شما و پزشک مربوطه را برای توضیحات فرا میخواند.
مدارک مورد نیاز جهت ثبت شکایت علیه پزشک یا کادر درمان:
تمامی تصاویر گرفته شده یا ضبط شده از بیمار یا ناحیه وقوع عارضه، پیش از عمل و پس از آن و نیز کلیه عکسهای رادیولوژی و امآرآی ، که بهصورت فیزیکی یا در قالب لوح فشرده قابلارائه باشد، بهخصوص در مواردی که هدف شکایت از پزشک زیبایی است.
پروندههای پزشکی، دفترچه درمانی و نسخ تجویزی توسط پزشک که حاوی اطلاعات راهبردی باشد.
صورتحسابهای واریزی و فیشهای پرداختی و نیز پرینت حساب بیمار و تراکنشهای او که حاکی از جابهجایی مبلغ نامتعارف به پزشک باشد.
کلیه مراودات، تماسها و اطلاعات ارسالی از طریق نامه، فکس و یا تلفن همراه که دربردارنده پیامها، تصاویر، مبالغ و فایلهای صوتی باشد.(دادسو)
بهترین زمان شکایت از پزشک
باید در نظر داشت که بهترین زمان شکایت از پزشک، درست پس از وقوع آن عارضه و پیش از بهبود و تحلیل رفتن آثار آن صدمه است، بهنحویکه هنوز آثار برجایمانده از آن چشمگیر و قابلتوجه باشد تا بتوان در مراجع قانونی نسبت به آن اقامه دعوا کرد.(دادسو)
کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود. و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .