زورگیری مجازی

موسسه حقوقی دانش محور تاراز
مشاور: موسسه حقوقی دانش محور تاراز
دانش محور تاراز دانش محور تاراز ناظر علمی: دانش محور تاراز دانش محور تاراز

همان‌طور که از اسمش پیداست این زورگیری در فضای مجازی اتفاق می‌افتد؛ یعنی گوشی‌های هوشمند، تبلت یا پی‌سی‌های شما زمینه را برای زورگیران مجازی فراهم می‌کنند تا با ایجاد مزاحمت، تهدید، اذیت و آزار یا تحقیر افراد، که معمولا کودکان و نوجوانان هستند، زورگیری‌ کنند. این زورگیری می‌تواند در قالب‌های مختلف مثل ارسال پیام‌های متنی، تصویر، فیلم‌های تهدیدآمیز یا اشتراک‌گذاری اطلاعات خصوصی افراد باشد. اگر قلدرمآبی یا داشتن زور بازو و چهره خشن در زورگیری‌های دنیای واقعی ضروری است، داشتن هوش و تاکتیک در کنار بدجنسی و البته خشونت مجازی از ملزومات زورگیری مجازی است. زورگیری مجازی  به دو صورت مستقیم و غیر‌مستقیم انجام می‌شود. در زورگیری به صورت مستقیم زورگیران با ارسال محتوای زشت و زننده، از طریق تلفن همراه یا هر دستگاه هوشمند دیگری اقدام به آزار و اذیت یا تحقیر هدف مورد نظر خودشان می‌کنند. در این میان این زورگیران در چت‌روم‌ها و گروه‌های شبکه‌های اجتماعی پیام‌های مخاطره‌آمیز ارسال می‌کنند. ارسال کدهای مخرب شامل ویروس‌ها، بدافزارها و برنامه‌های هک از جمله موارد دیگری است که زورگیران مجازی از آن استفاده می‌کنند تا به مقصود خودشان برسند.(منبع:https://b2n.ir/p41614 دانشگاه آزاد مشهد).

قانونگذار در قانون جرائم رایانه ای، جرم اخاذی را جرم انگاری نکرده است و تنها به ماده 17 اشاره داشته که در آن به بحث انتشار صوت، تصویر، فیلم خصوصی و اسرار شخص که بدون رضایت وی از طرف دیگری منتشر می گردد یا در دسترس دیگران قرار داده می شود به طوری که موجب ضرر یا هتک حیثیت شخص می گردد پرداخته است. آنچه که در این ماده تصریح گردیده بحث اخاذی و تهدید نمی باشد چرا که عنصر مادی این جرم انتشار و در دسترس قرار دادن صدا، عکس، فیلم و اسرار دیگری است در حالی که عنصر مادی جرم اخاذی یا تهدید، انتشار نمی باشد بلکه صرف تهدید به انتشار است. اگر شخصی از طریق فضای مجازی به اخاذی یا تهدید بپردازد به موجب ماده 669 قانون مجازات اسلامی «هر گاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشاء سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، ‌اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد به مجازات شلاق تا (۷۴) ضربه یا زندان از دو‌ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.»( https://b2n.ir/y14915 دادیاب)

همچنین براساس ماده 745 قانون مجازات اسلامی هر کس به وسیله سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی صوت، تصویر و یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او جز در موارد قانونی منتشر و در دسترس دیگران قرار دهد، به نحوی که منجر به ضرر یا عرفاً موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.(منبع پلیس فتا https://b2n.ir/s86210) .

کلمات کلیدی اخاذی مجازی
منابع
در صورتی که به پاسخ خود دست نیافتید پرسش خود را مطرح کنید
چنانچه وکیل تخصصی در این حوزه هستید خودتان را کنار این مشاوره معرفی کنید ورود / ثبت نام

کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، ‏هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود.‏ و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .