قیم شخصی است که در صورت نبودن ولی خاص( پدر و جد پدری و وصی منصوب از طرف یکی از آنان) به وسیله دادگاه برای سرپرستی و اداره امور محجور( صغیر و مجانین و اشخاص غیر رشید که جنون یا عدم رشد آنها متصل به زمان صغر آنها نباشد)، نصب می شود.( حقوق مدنی اشخاص و محجورین،دکتر سید حسین صفائی و دکتر سید مرتضی قاسم زاده، ص 287 ) ماده 1218 قانون مدنی نیز در این خصوص می گوید: ( برای اشخاص ذیل نصب قیم می شود:
۱- برای صغاری (کسانی که به سن بلوغ نرسیده اند.) که ولی خاص (منظور پدر و جد پدری یا شخص تعیین شده از سوی آنهاست) ندارند.
۲- برای مجانین (دیوانه ها) و اشخاص غیر رشید که جنون یا عدم رشد آنها متصل به زمان صغر (کودکی) آنها بوده و ولی خاص نداشته باشند.
۳- برای مجانین و اشخاص غیر رشید که جنون یا عدم رشد آنها متصل به زمان صغر آنها نباشد.)
شخصی که به عنوان قیم انتخاب می شود باید شرایطی داشته باشد مانند امانتدار بودن، توانائی در اداره اموال مولی علیه، بالغ و رشید بودن و ... بنابراین در صورتی که معلوم شود این شخص توانایی و صلاحیت لازم را ندارد و یا بعد از بر عهده گرفتن قیمومت (قیم شدن) شرایط را از دست بدهد می توان درخواست برکناری قیم را به دادگاه صلاحیتدار تقدیم کرد .
کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود. و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .