افراز املاکی که جریان ثبتی آن به پایان رسیده اعم از اینکه در دفتر املاک ثبت شده و یا نشده باشد، به عهده واحد ثبتی محل وقوع ملک می باشد. اما به سبب رعایت حقوق اقشار خاص و برخی مقررات موجود به طور کامل این صلاحیت از محاکم سلب نگردیده است.
همچنین با توجه به اینکه تصمیم مسئول واحد ثبتی یک تصمیم اداری است به شرکاء مشاعی این حق داده شده تا ظرف مهلت قانونی بتوانند در دادگاه عمومی به تصمیم واحد ثبتی اعتراض نمایند. زمانی که بین شرکای مشاعی محجوری وجود داشته باشد ، دادگاه اقدام به تقسیم خواهد نمود.
البته موارد دیگری نیز وجود دارد که دادگاه ها در مقام افراز اقدام می کنند. مانند: پرونده های تقسیم ترکه به شرطی که در میان اموال متوفی مال منقولی وجود داشته باشد.
در صورتی که تصمیم واحد افراز ثبتی به دلیل عدم وجود شرایط به جهت تقسیم، مبنی بر رد درخواست تقسیم باشد، از تصمیم واحد افراز ثبتی، می توان به دادگاه محل وقوع مال غیرمنقول مشاعی، اعتراض کرد و دادگاه به اعتراض مورد نظر رسیدگی می کند. تصمیم دادگاه در مورد اعتراض به تصمیم واحد ثبتی در افراز ملک مشاعی، قطعی و غیرقابل تجدید نظر میباشد.
کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود. و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .