سرقفلی و حق کسب و پیشه

جمال الدین تراز
مشاور: جمال الدین تراز
محمد رهگذر وکیل پایه یک ناظر علمی: محمد رهگذر وکیل پایه یک

انتقال سرقفلی بدون اجازه صاحب ملک

طبق ماده 15 آیین‌نامه اجرایی قانون روابط موجر و مستاجر ۱۳۷۶ مستاجر اماکن تجاری در مدت اجاره چنانچه حق انتقال به غیر از او سلب نشده باشد می‌تواند با اخذ مبلغی به عنوان سرقفلی، مورد اجاره را برای‌‌ همان شغل و در صورتی که منع قانونی وجود نداشته باشد و با قرارداد اجاره منافات نداشته باشد برای مشاغل دیگر، با رعایت سایر شرایط مندرج در اجاره نامه به دیگری منتقل نماید.

لذا اغلب مستاجرین با پرداخت درصدی از ارزش سرقفلی محل (که عرفا نمی تواند بیش از 10 الی 12 درصد ارزش آن باشد) به عنوان حق مالکانه اقدام به جلب رضایت مالک می‌کنند.

اما اگر مستاجر بدون رضایت یا اذن مالک اقدام به انتقال سرقفلی به مستاجر دیگری نماید. و تحت هیچ شرایطی مالک رضایت ندهد ، مستاجر می تواند از دادگاه بخواهد که مجوز انتقال را صادر نماید. با ثبت دادخواست ، دادگاه مالک و مستاجر را دعوت می‌کند و از مالک می‌پرسد که آیا خود سرقفلی را خریداری میکند یا خیر که در صورت اعلام آمادگی مالک برای خرید سرقفلی مبلغ کارشناسی تعیین و به مستاجر داده می‌شود.

البته باید به این نکته توجه داشته باشید که مالیات و عوارض ناشی از این ملک بر عهده مالک عین مستاجره است.

 

کلمات کلیدی سرقفلی حق کسب و پیشه
منابع
در صورتی که به پاسخ خود دست نیافتید پرسش خود را مطرح کنید
چنانچه وکیل تخصصی در این حوزه هستید خودتان را کنار این مشاوره معرفی کنید ورود / ثبت نام

کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، ‏هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود.‏ و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .