به گزارش ازجمله حقوق رسمی و شناسایی شده برای زنان در قوانین فراهم بودن درخواست طلاق می باشد. این درحالی است که زنان تحت شرایطی امکان درخواست طلاق از زوج را دارند که در ادامه به بیان آنها می پردازیم.
در مواردی زن میتواند از دادگاه تقاضای طلاق کند و دادگاه نیز در صورت وجود شرایط قانونی مرد را مکلف به طلاق میکند یا اگر او این کار را انجام نداد، به نمایندگی از مرد طلاق میدهد. علاوه بر این وکالت در طلاق نیز در این جا مفید است؛ چراکه اگر شرایط قانونی طلاق وجود داشت زن میتواند با اثبات آنها از وکالت در طلاق استفاده کند.
شرایطی که زن در صورت وجود آنها میتواند تقاضای طلاق کند به این شرح است:
۱- خودداری شوهر از دادن نفقه و همچنین عجز او و عدم امکان الزام شوهر.
۲- غیبت طولانی و بیخبر شوهر، پس از ۴ سال مفقودالأثر بودن مرد، زن میتواند تقاضای طلاق کند.
۳- در موارد عسر و حرج اگر ادامه زندگی، بدون مشقت و رنج ممکن نباشد، زن حق طلاق دارد. در این حالت با اثبات شرایط عسر و حرج خود (در این شرایط دادگاه مرد را مجبور به طلاق میکند).
۴- درصورتیکه زن وکالت در طلاق داشته باشد.
در این نوع طلاق چنانچه شوهر، حقوق واجبه زن را ایفاء نکند و الزام او نیز ممکن نباشد، حاکم، شوهر را اجبار به طلاق می کند و در صورت امتناع وی، حاکم راساً، زن را طلاق میدهد. اما چنانچه زوج معسر باشد و نتواند حقوق شرعی و قانونی زوجه را نقداً بپردازد و حکم اعسار وی نیز صادر و قطعی شده باشد، از پرداخت فوری حقوق شرعی و قانونی معاف و مکلف به ایفای حقوق مزبور پس از طلاق مطابق با حکم اعسار صادره است.