تفاوت «ضرب و شَتم» یا «ضرب و جَرح» چیست؟

تفاوت «ضرب و شَتم» یا «ضرب و جَرح» چیست؟
حقوق جزا و جرم شناسی 1401/03/21 261

به عمل کسی که به دیگری ضربه یا ضربه‌هایی وارد کند، چنانچه منجر به زخمی شدن او شود، امروزه، به خصوص در رادیو، تلویزیون و مطبوعات، به غلط ضرب و شَتم می گویند

اصطلاح صحیح در این مورد ضرب و جرح است و نه ضرب و شَتم؛ زیرا شَتم به معنای دشنام دادن است و جرح به معنای زخمی کردن.

روند رسیدگی به دعوای منجر به ضرب وجرح

فرآیند رسیدگی به جرم ایراد ضرب و جرح شامل موارد زیر است:

آغاز دعوا

شروع فرآیند تحقیقاتی کلانتری

ارائه اظهارات شخص شاهد موضوع

ارائه اظهارات فرد متهم در کلانتری

تهیه گزارشات از سوی پزشکی قانونی

رسیدگی به اسناد و مدارک در مراجع قانونی نظیر دادگاه و دادسرا

دریافت اظهارات متهم در دادگاه

صدور رأی دادگاه

دسته بندی ضرب و جرح عمدی 

صدمات بدنی عمدی که مستلزم قصاص عضو می باشد .

صدمات بدنی عمدی که مستلزم حبس تعزیری می باشد. 

صدمات بدنی عمدی که در اثنای منازعه ( دعوا ) می باشد.

حال به بررسی مجازات هر یک می پردازیم : 

مجازات قتل عمد در قانون

قتل عمد : مجازات اصلی در ضرب و جرح عمدی قتل عمد (قصاص ) می باشد ، و اولیای دم مقتول (صاحب خون شخص مقتول ) می توانند در خواست قصاص کنند و طبق قانون بخواهند قاتل هم کشته شود .

مجازات آسیب به دیگران

شخص آسیب دیده : در ضرب و جرحی که شخص در آن آسیب دیده می تواند عین همان آسیبی را که ضارب به او وارد کرده تحت نظر قاضی، بر جسم ضارب وارد کند اما از آنجایی که شبیه سازی این نوع ضربات کار آسانی نیست و در بعضی شرایط هم غیر ممکن می باشد ،بنابراین نسبت به جرحی که ضارب وارد کرده قانون مبلغی را برای هر عضو پیش بینی کرده که (دیه) نام دارد و مرتکب جرم مکلف به پرداخت آن می باشد.

مجازات نقص عضو

نقص عضو ،از کار افتادگی و زوال عقل : اگر ضرب در حدی شدید باشد که باعث زوال عقل یا نقصان در عضو و یا از کار افتادگی شخص مضروب گردد ،مرتکب جرم علاوه بر محکومیت پرداخت دیه به تحمل حبس از دو تا پنج سال محکوم خواهد شد.

ایجاد صدمه بدنی با استفاده از ابزار و سلاح سرد یا گرم

صدمات بدنی با استفاده از ابزار و سلاح سرد یا گرم : در وارد کردن صدمات بدنی اگر ضارب از ابزار مانند چوب و سنگ و … و یا از سلاح سرد مانند جاقو و سلاح گرم استفاده کند حتی اگر به ضایعات شدید بدنی منتهی نگردد مطابق ماده 614 قانون تعزیرات سال 1375 به 3 ماه تا 1 سال حبس محکوم خواهد شد .

وارد کردن صدمات بدنی بدون ابزار و سلاح

وارد کردن صدمات بدنی بدون ابزار و سلاح : اگر ضارب ضربه ای را که وارد کرده با استفاده از مشت و لگد بوده و ابزاری را به کار نبرده باشد و آثاری هم مانند کبودی یا سرخی در بدن شخص مضروب نباشد پرداخت دیه منتفی است ولی مطابق ماده ی 567 قانون مجازات اسلامی ،مرتکب به محکومیت از 91 روز تا 6 ماه حبس یا 11 تا 30 ضربه شلاق می شود .

در وارد کردن صدمات بدنی عمدی اگر ضارب از ابزار و سلاح (سرد یا گرم ) استفاده کرده باشد حتی اگر شخص مضروب شکایت و پیگیری قضائی نکند تعقیب متهم نیاز به شکایت شاکی خصوصی ندارد زیرا این نوع جرم باعث بر هم زدن امنیت و ایجاد ضرر د جامعه می شود و جنبه ی عمومی دارد .

 

ثبت دیدگاه
جهت ثبت دیدگاه وارد حساب کاربری شوید ورود / ثبت نام
دیدگاه ها
هنوز دیدگاهی ثبت نشده است