خبرگزاری میزان – جرم جعل در قانون مجازات اسلامی به این ترتیب تعریف شده است: ” ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص غیر رسمی یا رسمی، خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن یا الحاق یا محو با اثبات یا سیاه کردن یا تقدیم یا تاخیر سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشتهای به نوشته دیگر یا به کار بردن مهر دیگری بدون اجازه صاحب آن و نظایر اینها به قصد تقلب “.
جرم جعل دارای مصادیق مختلفی است، اما یکی از مصادیق جعل که در نتیجه پیشرفت تکنولوژی ایجاد شده، جرم جعل رایانهای است.
تعریف جرم جعل رایانهای
برای آشنایی با معنی جرم جعل رایانهای باید به قانون مبارزه با جرائم رایانهای مراجعه کرد. جرم جعل رایانهای در این قانون در فصل جرائم علیه صحت و تمامیت داده و سیستمهای رایانهای و مخابراتی آمده است. در ماده ۶ قانون جرائم رایانهای هر شخصی یکی از اقدامات زیر را مرتکب شود، جاعل رایانهای محسوب خواهد شد:
الف) تغییر دادههای قابل استناد یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانهی دادهها.
ب) تغییر دادهها یا علائم موجود در کارتهای حافظه یا قابل پردازش در سیستمهای رایانهای یا مخابراتی یا تراشهها یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه دادهها یا علائم به آنها
بنابراین ارتکاب یکی از اعمال فوق، جعل رایانهای محسوب میشود و مرتکب به مجازات محکوم میشود.
مجازات جرم جعل رایانهای
مجازات جرم جعل رایانهای در همان ماده ۶ قانون جرائم رایانهای مشخص شده است. طبق این ماده هر کس اقدامات فوق را انجام دهد و جاعل رایانهای باشد، به مجازات زیر محکوم میشود:
۱- حبس از یک تا پنج سال
۲- جزای نقدی از بیست تا یک صد میلیون ریال یا
۳- هر دوی مجازاتهای فوق
در ماده ۷ همین قانون آمده است که هر کس با علم به مجعول بودن دادهها یا کارتها یا تراشهها از آنها استفاده کند، به مجازات گفته شده در بالا محکوم میشود.