خبرگزاری میزان – کلاهبرداری، یکی از جرائم پیش بینی شده در قانون مجازات اسلامی است. این جرم، برای آنکه واقع شود، باید سه عنصر مادی، معنوی و قانونی را دارا باشد. وجود اعمال متقلبانه و فریب خوردن شخص بزه دیده، در وقوع این جرم، الزامی میباشد. قانونگذار، مجازات حبس از یک تا هفت سال و پرداخت جزای نقدی را در برای جرم کلاهبرداری در نظر گرفته است.
یکی از انواع کلاهبرداری، جرم کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن بوده که در سالهای اخیر به دلیل افزایش قیمت بی رویه مسکن، این جرم نیز در کشور ما، رواج زیادی یافته است. لذا، افرادی که قصد خرید و فروش مسکن را دارند، لازم است، قبل از انجام هرگونه معاملهای در خصوص خرید و فروش خانه، اطلاعاتی در خصوص موارد کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن داشته باشند تا در دام این افراد نیفتند.
جرم کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن
قبل از آن که جرم کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن را تعریف کنیم، در ابتدا لازم است جرم کلاهبرداری را بررسی نماییم. معنای دقیق کلاهبرداری، در ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری، توضیح داده شده است. به موجب این ماده قانونی، هرکس از طریق حیله و فریب، دست به اعمال متقلبانه بزند و از این طریق، مال دیگری را ببرد، مرتکب جرم کلاهبرداری شده است که برای این جرم، در قانون، مجازات جرم کلاهبرداری، تعیین شده است.
بنابراین، در تعریف جرم کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن، باید بگوییم، اگر فردی، در معاملات خرید و فروش مسکن، مرتکب اعمال متقلبانه و فریب سایر افراد شود و این اعمال او سبب شود که او بتواند مال دیگری را ببرد، جرم کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن، تحقق پیدا کرده است.
موارد کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن
دفاتر جعلی و کلاهبرداری املاک: ممکن است اشخاصی، دفاتر غیر قانونی مسکن و بدون داشتن مجوز ایجاد کنند و یا هرچند دارای مجوز هستند، اما مجوزشان باطل شده، ولی همچنان فعالیت میکنند. این دفاتر، اشخاصی را به عنوان همدست دارند که آنها را به عنوان فروشنده، معرفی کرده و ملک آنها را به قیمت ناچیز به چندین نفر میفروشند و پس از انجام بیع یا همان معامله فروش و دریافت بخشی از قیمت ملک، متواری شده و اثری از خود به جای نمیگذارند.
برای اینکه در دام این نوع از کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن نیفتید. در هنگام مراجعه به دفاتر املاک، از مجوز ثبت و مجوز فعالیت آنها اطمینان حاصل کنید. همچنین، لزوما با افراد دارای تجربه در این حوزه، مشورت کرده و سپس، به هرگونه معامله خرید و فروش مسکن اقدام نمایید.
تنظیم مبایعه نامه جعلی در کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن: در این شیوه از کلاهبرداری، افراد سودجو (خریدار یا فروشنده) در تنظیم مبایعه نامه، دست به اعمال متقلبانه زده و مواردی را در مفاد آن درج میکنند که خلاف واقع است. برای آنکه از وقوع این نوع از کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن جلوگیری شود، مبایعه نامه را بدون آنکه کامل مطالعه کرده، امضا نکنید.
کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن بدون بازدید از ملک: گاهی پیش میآید که افراد کلاهبردار، واحدی را برای خرید به فروشنده نشان میدهند و میگویند این خانه، مشابه واحد آنها است و براساس مشخصات آن، ملک را معامله میکنند. این در حالی است که بعد از انجام معامله، فرد خریدار متوجه کاستیها و تفاوتها میشود. مثلا، ممکن است در متراژ، یا امکاناتی نظیر دستگاه گرمایشی، کولر و … با هم تفاوتهایی داشته باشند. بنابراین، قبل از خرید مسکن، حتما از ملک مورد معامله، دیدن کنید تا فریب افراد کلاهبردار را نخورید.
کلاهبرداری در خرید و فروش مسکنهای نیمه ساز: این نوع از کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن، بسیار رایج است. بدین صورت که کلاهبرداران، خانههای نیمه ساز آماده کرده و یا خانههایی را پیش فروش میکنند؛ این در حالی است که اصلا قرار نیست این خانهها تکمیل شوند. بدین ترتیب، افراد کلاهبردار، بعد از تنظیم مبایعه نامه و دریافت پیش پرداخت، فرار کرده و هیچ اثری از خود نمیگذارند. برای جلوگیری از این اتفاق، اگر قصد خرید خانه پیش ساخته را دارید، لزوما با افراد مورد اطمینان، قرارداد منعقد کرده و از انجام معامله با افراد ناشناس خودداری کنید در نظر داشتن این امر، از نکات مهم در خرید خانه است.
کلاهبرداری از طریق فروش مسکن در رهن بانک: فروش مال رهنی، فروش مال دیگری محسوب نمیشود، اما شخص فروشنده، حتما قبل از معامله ملک، باید این موضوع را به اطلاع خریدار برساند. در برخی موارد، دیده شده که با وجود آن که خانه در رهن بوده، اما بدون اطلاع به خریدار فروخته شده است. برای جلوگیری از این موضوع، لزوما قبل از خرید ملک، تمامی استعلامات لازم را انجام دهید. همچنین، از خرید خانه در رهن، تا حد امکان خودداری کنید، اما اگر ملک رهنی معامله کردید، در قرارداد، این موضوع و مدت رهن را قید نمایید.
کلاهبرداری از طریق پرداخت تسهیلات بانکی: افراد سودجو و کلاهبردار، به اسم آنکه تسهیلات بانکی برای خرید مسکن ارائه میدهند، اقدام به تاسیس شرکتهایی کرده و در این زمینه فعالیت میکنند. سپس، بعد از آنکه به نام تسهیلات بانکی، از مردم عادی، پول دریافت کردند، شرکت را تعطیل کرده و فرار میکنند. برای آنکه در دام چنین سودجویانی نیافتید، لزوما برای دریافت تسهیلات، به خود بانک مراجعه کرده و از مراجعه به شرکتهای وابسته خودداری کنید.
کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن از طریق وکالت نامه جعلی یا باطل شده: برخی از دفاتر املاک با ارائه وکالت نامه جعلی و یا باطل شده، اموال افراد کم تجربه را به فروش میرسانند. آنها ممکن است به این بهانه که صاحب ملک، خارج از کشور زندگی میکند و مواردی از این قبیل، با وکالت نامههای جعلی، اقدام به کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن، نمایند. با توجه به این توضیحات، حتما با خود صاحب ملک معامله کرده و اگر از طریق وکالت نامه معامله میکنید، لزوما از صحت آن اطمینان حاصل نمایید.
کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن از طریق سند جعلی: این روش از کلاهبرداری، بسیار رایج میباشد. برخی افراد سودجو، با تنظیم سندهای جعلی، خانه سایر افراد را به فروش میرسانند و بعد از انجام معامله و دریافت پول، فرار میکنند. برای جلوگیری از این اتفاق، در هنگام خرید خانه تا حد امکان از مالکیت صاحب ملک مطلع شده و استعلامات لازم را انجام دهید.