نمونه سوالات آزمون وکالت تخصصی رشته حقوق شهری

نمونه سوالات آزمون وکالت تخصصی رشته حقوق شهری
گلچین اخبار 1403/10/23 261

سوالات رشته تخصصی حقوق شهری کانون وکلای دادگستری (سال ۱۴۰۳)

۱- در توافق بین خریدار و فروشنده برای تقسیم مبیع ۵۰۰۰ متر مربعی در مواردی که خریدار موفق به تأمین الباقی ثمن نمیگردد دو طرف در جلسه رسیدگی توافق میکنند که نیمی از زمین برای خریدار و نیمی دیگر برای فروشنده باشد و دیواری را مابین ملک خود احداث نمایند. ایراد این توافق به لحاظ حقوق شهری چیست؟ مستدل و مستند توضیح دهید

۲- در توافقی بین مالک و سازنده توافق بدین ترتیب است که هزینه های ساخت و عوارض های شهرداری بر عهده سازنده باشد. سازنده جهت اخذ پروانه ساخت به شهرداری مراجعه میکند و شهرداری اعلام می دارد. که جهت ساخت باید سهم تفکیک سندی ماده ۱۰۱ قانون شهرداری و ورود به محدوده و سرانه باغات ملک پرداخت گردد تا پروانه صادر شود. پرداخت این هزینه ها بر عهده کیست؟

۳- مغازه ای در یک طبقه دارای سند شش دانگ اعیان و سند عرصه ی مشاعی میباشد، شخصی به عنوان خریدار جهت انجام مشاوره حقوقی به وکیل مراجعه نموده چه مشاوره ای جهت خرید می توان به این شخص ارائه نمود.

۴- ۱۰۰۰ متر مربع از زمین کشاورزی مورد خرید و فروش به صورت مفروز بر خلاف قانون منع خرد شدن اراضی کشاورزی و ماده ۱۰۱ قانون شهرداری قرار گرفته در حالی که سند اصلی و مادر ملک مشاع است. ایراد پذیرش خواسته الزام به تنظیم سند رسمی ۱۰۰۰ مشاع چه چیزی میتواند باشد و چه استدلالی می توانید جهت رد آن به دادگاه ارائه کنید؟

۵- شخصی زمین قولنامه ای خریده و حال برای اخذ پروانه ساخت مراجعه به شهرداری نموده و شهرداری مطالبه قدر السهم ماده ۱۰۱ میکند آیا خریدار میتواند این مبلغ را پس از پرداخت از فروشنده مطالبه نماید؟ چه دفاعیاتی به عنوان وکیل فروشنده زمین به دادگاه ارائه می کنید.

۶- شخصی که قصد تفکیک و تغییر کاربری زمین خود را که در سال ۱۳۷۰ وارد محدوده شهر شده داشته در شرط سوم شروط ذیل قرارداد منعقده با شهرداری ۷۵ درصد (۲۵) درصد برای اجرای خیابان های موجود در طرح تفصیلی و ۵۰ درصد هم به عنوان سرانه های عمومی و خدماتی و ارزش افزوده تغییر کاربری و سایر موارد از زمین خود را به شهرداری واگذار می نماید مالک بعد از سالها با اخذ اطلاعات جسته و گریخته با مراجعه به وکیل مدعی این میگردد که شهرداری مازاد بر میزان قانونی با وی قرارداد منعقد نموده است. چه اقدامی و در کدام مرجع نسبت به این قرارداد قابل انجام است؟ فرض موضوع را با دو فرض تبیین کنید الف: قرارداد منعقده در سال ۱۳۸۰ و ب: قرارداد منعقده در سال ۱۳۹۵

۷-شخصی در دعوایی با شهرداری در جلسه رسیدگی با نماینده شهرداری توافق نموده و قاضی نیز قصد تنظیم گزارش اصلاحی را دارد به عنوان یک وکیل آیا با تنظیم گزارش اصلاحی موافق هستید یا خیر؟ مستدل و مستتند توضیح دهید.

۸- در پرونده ای محکوم به زمینی خالی با کاربری مسکونی است در حالی که در سند آن قید شده باغ این ملک توسط کارشناس رسمی دادگستری بدون هیچ توضیحی در نظریه کارشناسی با کاربری مسکونی قیمت گذاری می گردد به عنوان وکیل محکوم له چه ایراداتی بر این قیمت گذاری می توانید داشته باشید؟ اگر این ملک متعلق به بنیاد مستضعان باشد و در مزایده آن را با کاربری مسکونی واگذار نماید و خریدار پس از مراجعه شهرداری با مطالبه مبلغ ۷۰ درصد قیمت زمین به عنوان سرانه باغات مواجه گردد وضعیت این معامله چگونه است و آیا خریدار میتواند ابطال مزایده را خواستار گردد از کدام مرجع خریدار می تواند مورد معامله را نگه دارد و مطالبه سرانه باغات مورد مطالبه شهرداری را از بنیاد مستضعفان کند؟

۹- شخصی ملکی را خریداری میکند که کاربری فضای سبز داشته ولی نسبت به آن اطلاع نداشته ولی موقعیت مسکونی و تصریح در قرارداد نیز بر ملک مسکونی می گردد؛ وضعیت این معامله چگونه است؟

 ۱۰- در یک مجتمع واحدی با کاربری مسکونی با تصریح قراردادی ملک اداری به فروش می رسد. این معامله دارای اشکال است؟

۱۱- مغازه ای دارای حکم اعاده اعاده از تجاری به مسکونی از کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری است مورد معامله قرار گرفته وضعیت این معامله چگونه است.

۱۲- محکوم له مالی را برای مزایده معرفی نموده و مغازه مدیون را توقیف میکند موضوع به کارشناسی ارجاع میگردد در حالی که کارشناس لحاظ نمی کند که بخشی از اعیانی دارای حکم تخریب از سوی کمیسیون ماده ۱۰۰ می باشد است چه ایرادی به این کارشناسی می توان نمود؟

۱۳- در پاسخ به تقاضای صدور پروانه ساخت شهرداری به مالک اعلام میکند که به موجب تصمیم کمیسیون ماده ۵ استان بدون ذکر شماره و تاریخ ملک شخص سه سال گذشته از محدوده شهر خارج شده است و امکان صدور پروانه ساخت را ندارد مالک برای اعتراض نسبت به این موضوع چه اقدامی می تواند بکند (علیه چه دستگاهی با چه عنوان خواسته ای در کدام مرجع و با چه استدلالی

۱۴- در خصوص ملکی طرح تفصیلی به صورت موردی در سال ۱۳۹۵ با تقاضای مالک ۲۴۰ درصد اعطای تراکم نموده ولی در سال ۱۴۰۰ طرح تفصیلی به صورت کلی تغییر پیدا میکند و به ساخت و سازهای آن منطقه تراکم ۳۲۰ درصدی تعلق میگیرد. شهروند به شهرداری مراجعه نموده و تقاضای پروانه با تراکم ۳۲۰ درصد را دارد ولی شهرداری طرح تفصیلی موردی یعنی ۲۴۰ تراکم را ملاک میداند ولی در این راستا کتباً چیزی را به مالک اعلام نمی کند چه اقداماتی را به عنوان وکیل متخصص برای مالک انجام می دهید؟

۱۵- ملکی قولنامه ای به مساحت ۴۶۰ متر مربع واقع در یک موقعیت تجاری و با کاربری مسکونی دارای وضعیت فعلی یک خانه ویلایی و دو باب مغازه که به صورت سرقفلی واگذار شده و دارای وضعیت خیابان آتی الاحداث ۵۷ متر (یعنی در آینده این ملک ۵۷ متر مربع تعریض خواهد داشت که متعلق به اشخاص وابسته به پهلوی بوده به موجب رای قطعی دادگاه اصل ۴۴ قانون اساسی مصادره میگردد و در اختیار ستاد اجرایی قرار دارد. ملک چندین دست معامله شده و متصرف فعلی که پس از خرید ملک در سال ۱۳۷۴ اعیانی خانه و مغازه را خود در ملک ساخته نکته اینکه اعیانیها فاقد پروانه ساخت و پایانکار بوده و حتی کمیسیون ماده ۱۰۰ راجع به آن تصمیم نگرفته است. تقاضای اعمال تبصره ۲ ماده ۹ قانون اصل ۴۴ مبنی بر اتخاذ تصمیم مناسب را از شعبه صادر کننده رای داشته و در نهایت از سوی شعبه ۵۴ دادگاه تجدید نظر استان در سال ۱۳۹۳ چنین رای صادر شده که ۲۰۰ متر واگذار به متصرف با قیمت سال ۱۳۷۶ و الباقی با قیمت کارشناسی روز با حق اولویت متصرف واگذار شود ملک در سال ۱۴۰۳ به کارشناسی میرود و کارشناس قیمت ۲۰۰ متر سال ۱۳۷۶ را (۱۶) میلیون تومان و قیمت ۲۶۰ متر – عرصه و اعیان – را ۳۶ میلیارد تومان برآورد می کند با اطلاعات حقوق شهری چه ایراداتی به این نظریه کارشناسی می توان وارد نمود؟

۱۶- عوامل موثر ارزش افزایی در اراضی و املاک ارزش افزوده چیست نام ببرید میزان هر یک را بنویسید. یکی را به اختیار توضیح دهید.

سوالات رشته تخصصی حقوق شهری مرکز وکلای قوه قضاییه (آبان ۱۴۰۳)

استفاده از کتاب قانون آزاد است. پاسخ به‌صورت بلی یا خیر و بدون استدلال پذیرفه نمی شود.

پرسش نخست: آقای «الف» عملیات دو طبقه ساختمان را به تاریخ ۱۳۹۷/۳/۱ آغاز کرد. طبقه نخست آن یک سال بعد (۱۳۹۸/۳/۱) به اتمام رسید. شش ماه بعد به تاریخ ۱۳۹۸/۹/۱ عملیات ساختمانی طبقه دوم به پایان رسید. حال با توجه به صورت مساله و عدم اخذ پروانه ساختمان از جانب مالک به پرسش‌های زیر پاسخ دهید:

۱- مرجع صالح و نوع تصمیم در صورتی که ساختمان در محدوده روستای واقع در حریم شهر باشد. (نیم نمره)

۲- مرجع صالح و نوع تصمیم در صورتی که ساختمان در محدوده شهر و طبقه نخست به دفتر مهندسی و طبقه دوم به دفتر مشاور املاک اختصاص یابد (نیم نمره)

۳- مرجع صالح و نوع تصمیم در صورتی که پس از احداث طبقه نخست » روستای محل وقوع ساختمان به عنوان یک منطقه شهری محسوب شود (نیم نمره)

۴- مرجع صالح و نوع تصمیم در صورتی که ساختمان در محدوده شهر باشد و مالک ساختمان مقابل به رای قطعی کمیسیون مبنی بر پرداخت جریمه معترض باشد (یک نمره)

پرسش دوم: کوچه بن بست که راه عبور ۴ واحد مسکونی از طریق آن انجام می شود در طرح تفصیلی به سبب طول معبر ( ۴۰ متر( اعنوان معبر عمومی در نظر گرفته شد. شهرداری به مالک پلاک انتهای اعلام کرد نسبت به بازگشایی معبر اقدام و سایر مالکان نیز از هر طرف ۳ متر عقب نشینی نمایند. شهرداری مدعی است با توجه به طولانی بودن معبر، این کوچه عمومی محسوب می شود. نماینده مالکان به دفتر وکالت شما مراجعه نموده و از شما در باره موضوعات زیر نظر خواهی می کند.

۱- آیا شهرداری مجاز است به استناد تبصره ۶ ماده ۹۶ قانون شهرداری و ماده ۴۵ آیین‌نامه مالی شهرداری ها کوچه بن بست را در فهرست اموال عمومی شهر قراردهد؟ (یک نمره)

۲- آیا شورای شهر مجاز است عوارض تاخیر در اجرای طرح را تصویب واز مالکان وصول نماید؟ (نیم نمره)

۳- آیا عوارض ارزش افزوده ناشی از اجرای طرح تحت عنوان عوارض تشرف محمل قانونی دارد؟ آیا مصوبه شورای شهر دایر بر تهاتر کامل و قطعی بهای ملک واقع در طرح در برابر ارزش افزوده ایجادشده برای باقی‌مانده ملک، محمل قانونی دارد؟ (یک نمره)

۴- چنانچه شما وکالت مودی را بر عهده داشته باشید در مقام اعتراض به دریافت عوارض یا تقسیط یا استرداد آن به کدام مرجع مراجعه میکنید و چنانچه عملیات اجرایی شروع شده باشد کدام مرجع را برای دادخواهی انتخاب می کنید؟ (یک نمره)

پرسش سوم: آقای «الف» مالک یک قطعه زمین ۱۰۰۰ متری با ۲۰۰ متر بنای مسکونی مشرف به معبر عام در محدوده شهر است. بنای مسکونی به سبب عدم مراقبت و اقامت مالک در خارج از کشور در حال فرو ریزی است. مالک به موجب وکالتنامه رسمی به شما نیابت داد تا نسبت به تفکیک ملک و اخذ پروانه ساختمانی اقدام نمایید. اعطای وکالت با تاخیر انجام میشود. شما به شهرداری مراجعه و قبل از اعلام وکالت در می یابید که شهرداری بدون طرح موضوع در کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری، بنای موکل را خراب کرده است. حال با توجه به صورت مساله به پرسش های زیر پاسخ دهید.

۱- موکل از شما میخواهد بلافاصله از شهردار در دادسرای محل وقوع ملک شکایت کنید. به او چه پاسخی می دهید؟ (یک نمره)

۲- به فرض آنکه موکل بخشی از زمین را در زمان حاکمیت ماده ۱۰۱ قانون شهرداری با سند عادی به دیگری منتقل و خریدار به استناد قانون اصلاح مواد ۱ و ۲ و ۳ قانون اصلاح و حذف موادی از قانون ثبت اسناد و املاک مصوب ۱۳۶۵.۴.۳۱ و الحاق موادی به آن، سند رسمی دریافت کرده باشد آیا شهرداری مجاز است قدرالسهم ماده ۱۰۱ اصلاحی را از خریدار یا موکل دریافت نماید؟ (نیم نمره)

۳- در صورتی که طبق طرح مصوب عرض معبر ۱۲ متر پیش بینی شده باشد و موکل ان را به ۱۸ متر افزایش دهد آیا میزان مازاد ، مشمول ۴۳/۷۵ قدر السهم شهرداری خواهد بود؟ ( نیم نمره

۴- چنانچه شهردار بدون توجه به تبصرهای ۳ و ۴ ماده ۱۰۱ قانون شهرداری، با نقشه تفکیکی موافقت نماید، آیا مرتکب عمل مجرمانه شده است؟ در باره عنوان و کیفر عمل توضیح دهید ) یک نمره

پرسش چهارم: به عنوان وکیل متخصص در باره پیشنهادات واصله به دبیرخانه شورای عالی شهرسازی و معماری و کمیسیون ماده ۵ قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی و معماری اظهار نظر کنید

۱- شورای عالی شهرسازی و معماری در نظر دارد برای پیشگیری از گسترش بی رویه شهر ۷۰ هکتار زمین را از محدوده شهر خارج و غیر قابل ساخت اعلام نماید. آیا اطلاق این مصوبه با قوانین و رویه قضایی مربوط به موضوع انطباق دارد ؟ (نیم نمره)

۲- شورای عالی شهرسازی و معماری در نظر دارد برای سهولت در رسیدگی به تصویب طرح های جامع و تغییرات آن، به استانداران اجازه دهد به شرط رعایت حقوق اشخاص و شهروندان و ذکر قابل اعتراض بودن تصمیم در دیوان عدالت اداری ، راسا در باره تصویب طرحهای جامع شهرهای بالای دویست هزار تن اقدام و گزارش اقدامات را به دبیرخانه شورای عالی اعلام نمایند. آیا موافقید ؟ (نیم نمره)

۳- کمیسیون ماده ۵ قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی شهر «الف»، برای رعایت حق نورگیری و خط آسمان مقرر کرد طول ارتفاع پلاکهای جنوبی نباید از ۴۰ درصد طول پلاکهای شمالی بیشتر باشد آیا ممکن است هیات عمومی دیوان عدالت اداری این مصوبه را به جهت مغایرت با شرع ) پس از اخذ نظریه فقیهان شورای نگهبان و یا قانون ابطال کند ؟ در باره هر دو فرض اظهار نظر فرمایید. (یک نمره)

۴- کمیسیون ماده ۵ قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی شهر بنابر پیشنهاد شهرداری الف عرض خیابان ۲۴ متری را به ۱۸ متر کاهش داد. آقای « ب » که ملک وی در بر خیابان قرار دارد قبل از این مصوبه، پروانه ساختمان اخذ نموده بود و با کاهش عرض خیابان مخالف است. آیا وکالت مالک را برای طرح شکایت ابطال بخشی از مصوبه کمیسیون ماده ۵ قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی و معماری می پذیرید؟ دادخواست شما حاوی چه استدلالی است؟ (نیم نمره)

پرسش پنجم: به عنوان وکیل متخصص و طرف مشورت شورای اسلامی شهر به پرسش های کمیسیونهای مختلف شورا در مسایل زیر پاسخ دهید

۱- اهالی محل به استقرار مجتمع قضایی در یک مجتمع بزرگ مسکونی اعتراض و خواستار طرح موضوع در کمیسیون بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری هستند. آیا وکالت ذینفعان را برای پیگیری موضوع از طریق کمیسیون یاد شده می پذیرید؟ ( یک نمره

۲- فعالیت باشگاه بدن سازی در مجاورت واحدهای مسکونی موجب مزاحمت برای ساکنان شده است. رییس کمیسیون حقوقی شورا موضوع را با ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی منطبق و نماینده اهالی را به طرح شکایت در دادگاه کیفری ۲ هدایت می کند ولی نایب رییس کمیسیون پیشنهاد میدهد موضوع در کمیسیون بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری مطرح شود. شما عقیده دیگری دارید. ضمن قبول وکالت بفرمایید تحت چه عنوان و به استناد کدام قانون طرح شکایت میکنید؟ آیا به نظریه کارشناس دادگستری استناد می کنید؟ کارشناس در چه رشته ای مورد نظر شما است؟ (یک نمره)

۳- رئیس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای شهر ، صدور پروانه در زمینی که نوعیت آن باغ و کاربری آن مسکونی است را تجویز نمی کند. حقوق مالکان پرشماری بر مبنای این نظریه محدود میشود دلایل موافقت یا مخالفت شما با این عقیده چیست؟ (نیم نمره)

۴- پیش نویس دستور العمل بند ۱۵ ماده ۵۵ قانون شهرداری توسط شورای شهر مقرر می‌دارد: «شهرداری ملزم به جبران خسارت ناشی از زبان وارده حیوانات مضر و رها صرف در محدوده قانونی و حریم شهر است و تلف سنگهای بلاصاحب به تشخیص ماموران شهرداری مجاز است. همچنین شهرداری میتواند مسوولیت مقابله با حیوانات بلاصاحب را به شرکتهای خصوصی بسیارد، در این حالت مسوولیت های مدنی و کیفری بر عهده شرکت پیمانکار خواهد بود ایرادات این دستور العمل را بیان کنید. (یک نمره)

پرسش ششم: کمیسیون موضوع ماده ۷ آیین نامه قانون حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها و شورای اسلامی شهر تصمیمات زیر را اتخاذ کرده اند. ذینفعان برای اعطای وکالت به شما مراجعه کرده اند. حال ضمن قبول وکالت در باره مسایل زیر اظهار عقیده و اقدام نمایید

۱- نوعیت زمین به موجب رای کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری دایر غیر باغ تشخیص داده شده است شورای اسلامی شهر به سبب وجود چند اصله درخت پنج ساله با قطر ۱۵ سانتی متر در طول مسیر جوی آب، زمین مورد بحث را باغ تشخیص داده است. استدلال شما برای نقض تصمیم شورای شهر در دیوان عدالت اداری چیست؟ (نیم نمره)

۲- ماده ۱ قانون اصلاح لایحه حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها ( ۱۳۵۹-۱۳۸۸) مقرر می دارد … ضوابط و چگونگی اجراء این ماده در چهارچوب آیین نامه مربوط با رعایت شرایط متنوع مناطق مختلف کشور توسط وزارت کشور با هماهنگی وزارت راه و شهرسازی سازمان حفاظت محیط زیست وزارت جهاد کشاورزی و شهرداری تهران تهیه و به تصویب شورای عالی استانها میرسد سه تن از وکلای دادگستری، آقایان امید محمدی علیرضا ملکی و محمد جواد امینیان طوسی طی دادخواست های جداگانه به استناد ماده پیش گفته، تقاضای ابطال تبصره ۳ ماده ۷ آیین نامه ماده ۱ قانون یاد شده را مطرح کرد این تبصره مقرر می دارد: … املاک و اراضی که طبق اجزای ۱ تا ۴ بند د ماده در کمیسیونهای ماده ۷ باغ شناخته شده اند نیاز به طرح مجدد در شورای اسلامی شهر ندارند مگر آن که نظر کمیسیون در مراجع قضایی نقض شود، رای صادر شده توسط شورای اسلامی شهر قطعی بوده و ملاک عمل می باشد. دیدگاه هیات عمومی دیوان عدالت اداری در این باره چیست؟ دلایل موافقت یا مخالفت خود را با عقیده اکثریت هیات عمومی بیان نمایید. (یک نمره)

۳- چنانچه شورای اسلامی شهر زمین واقع در حریم شهر را به عنوان باغ تشخیص داده باشد ، برای نقض این تصمیم مستند قانونی و استدلال شما چیست؟ (نیم نمره)

۴- کمیسیون ماده ۷ آیین نامه به سبب آنکه در متن سند به عنوان باغ اشاره شده ، محل را باغ تشخیص داد و دبیر آن به موکل اعلام کرد نیازی به ارسال پرونده به شورای اسلامی شهر نیست. آیا این پاسخ صحیح است؟ چنانچه این تصمیم مورد قبول موکل نباشد و شما عقیده به شکایت دارید علیه چه شخص یا اشخاصی و در کدام مرجع دادخواهی می کنید؟ (یک نمره)

پرسش هفتم: آقای «الف» مدعی است اداره آموزش و پرورش ۵ سال پیش قطعه زمین را برای ساخت مدرسه از موکل وی خریداری نموده لیکن اقدامی برای ساخت صورت نمی دهد و به سبب مهاجرت اهالی به شهرهای بزرگتر طرح احداث مدرسه منتفی شده است. در دو نقش وکیل مالک و وکیل اداره آموزش و پرورش چه استدلالی را برای رد و قبول خواسته (استرداد زمین) مطرح می کنید؟ (یک نمره)

آقای «ب» مدعی است اداره کل راه و شهرسازی ۱۵ سال پیش به استناد ماده ۹ قانون زمین شهری ۳۰۰۰ متر مربع زمین وی را تملک و وجه آن را تودیع کرده است لیکن اقدامی برای اجرای طرح صورت نداده است. در دو نقش وکیل مالک و اداره کل راه و شهرسازی چه استدلالی برای رد یا قبول خواسته (ابطال تملک و استرداد زمین) مطرح می کنید؟ (یک نمره)

ثبت دیدگاه
جهت ثبت دیدگاه وارد حساب کاربری شوید ورود / ثبت نام
دیدگاه ها
هنوز دیدگاهی ثبت نشده است